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  1. 紀要論文
  2. 第61号

オリーブオイルの加熱調理特性 ―天ぷらへの活用―

https://kasei-gakuin.repo.nii.ac.jp/records/104
https://kasei-gakuin.repo.nii.ac.jp/records/104
8bb6b44b-49b9-49b3-a72f-df4ebcdd49c5
名前 / ファイル ライセンス アクション
21861951_61_37-46.pdf 21861951_61_37-46 (456.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-06-09
タイトル
タイトル オリーブオイルの加熱調理特性 ―天ぷらへの活用―
言語 ja
タイトル
タイトル Cooking Characteristics of Olive Oil -Utilization for Tempura-
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Olive oil
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Tempura
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Japanese food
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Washoku
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Cooking characteristic
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 井野, 睦美

× 井野, 睦美

ja 井野, 睦美

ja-Kana イノ, ムツミ

en Ino, Mutsumi

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大富, あき子

× 大富, あき子

ja 大富, あき子

ja-Kana オオトミ, アキコ

en Otomi, Akiko

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加藤, 理津子

× 加藤, 理津子

ja 加藤, 理津子

ja-Kana カトウ, リツコ

en Kato, Ritsuko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The consumption of olive oil has increased due to its promising health benefits. We experimentally used olive oil for cooking tempura to determine the cooking characteristics of olive oil and demonstrate how to use it for cooking Japanese food(Washoku). Tempura bits and sweet potato tempura prepared using the following four different oils were tested: Taihaku sesame oil, sesame oil, olive oil, and canola oil as a reference. Tempura bits prepared with different oils differed in weight; however, their water content did not differ significantly. Tempura bits prepared with sesame oil had a dark red color, and those prepared with olive oil had a yellow color. The selective use of an oil to enhance an ingredient's color after cooking may enhance the palatability. The levels of TPM (Total Polar Material) of olive oil measured before and after heating were lower than those of other oils, suggesting that olive oil is highly heat-stable. No differences attributable to the oil used were observed in the physical properties of sweet potato tempura preparations. Moving forward, we plan to conduct sensory assessments and evaluate olive oil comprehensively to explore ways of using it.
言語 en
書誌情報 ja : 東京家政学院大学紀要
en : Journal of Tokyo Kasei Gakuin University

号 61, p. 37-46, 発行日 2021-08-31
出版者
出版者 東京家政学院大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2186-1951
DOI
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.32295/kaseigakuinkiyo.61.0_37
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Ver.1 2023-06-20 14:23:56.595921
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